جدول استاندارد تیرآهن و معرفی کامل علامت های اختصاری آن

 در ساخت و ساز

نقش کلیدی تیرآهن در سازه ساختمان، سبب شده تا اهمیت انتخاب آن دوچندان شود. به همین منظور بایستی انواع استانداردهای تیرآهن را بشناسید تا بتوانید تصمیم‌گیری بهتری در ارزیابی کیفیت این محصول داشته باشید. اگر به دنبال جدول استانداردهای تیرآهن، تفاوت‌های انواع تیرآهن IPE، INP، IPB و CNP و علامت اختصاری هر یک از کارخانه‌های تولیدکننده تیرآهن هستید، این مقاله را بخوانید.

انواع استاندارد تیرآهن

مطابق با استاندارد ایران در حال حاضر 4 نوع تیرآهن در بازار وجود دارد:

انواع استاندارد تیرآهن به 4 دسته تیرآهن INP، IPE، IPB و CNP تقسیم می‌شوند که هر کدام از آنها با هدف خاصی تدوین شده‌اند.

بهتر است با این اهداف آشنا باشید. در ادامه به کاربرد هر یک از انواع استاندارد تیرآهن خواهیم پرداخت:

1. تیرآهن IPE یا معمولی:

تیرآهن‌های IPE اغلب در صنعت ساخت‌وساز در مواردی مانند خرپا و ستون به کار می‌روند. تیرآهن‌های معمولی در سایزهای 12، 14، 16، 18، 20، 22، 24، 27 و 30 سانتی‌متر تولید ‌می‌شوند و طول آن‌ها غالباً 12 متر است.

2. تیرآهن INP یا بال باریک شیب‌دار چیست؟

تیرآهن‌های INP دارای وزن کمتری نسبت به تیرآهن‌های معمولی هستند و به همین دلیل توانایی تحمل بار کمتری را نیز دارند. از طرف دیگر همین وزن پایین‌تر سبب شده  تا قیمت ارزان‌تری نسبت به تیرآهن‌های معمولی داشته باشند.

 اغلب مهندسان در مواردی که احتیاج به تحمل بار بالایی نباشد، می‌توانند برای مدیریت هزینه‌های پروژه خود از این تیرآهن استفاده کنند. این محصول در بازار با نام «تیرآهن اروپایی» هم شهرت دارد.

3. تیرآهن IPB یا هاش:

تیرآهن‌های IPB یا هاش دارای بال‌های پهن‌تری هستند و درنتیجه وزن بالاتری دارند. این وزن بالاتر سبب می‌شود تا این نوع تیرآهن توانایی تحمل بار بیشتری هم داشته باشد. بنابراین از این تیرآهن در ساخت ستون‌های مربوط به ساختمان‌های بلند استفاده می‌شود.

دو نوع تیرآهن بال‌پهن سبک و سنگین وجود دارد و علامت اختصاری این نوع تیرآهن حرف V انگلیسی است که در صورت سبک‌وزن بودن از علامت L نیز استفاده می‌شود. تیرآهن ‌هاش در سایزهای 10، 12، 14، 16، 18، 20، 22، 24، 26، 28، 30، 32، 34، 36، 40، 50 و 60 سانتی‌متر ساخته می‌شود.

4. تیرآهن لانه‌زنبوری:

تیرآهن‌های لانه‌زنبوری هم به دلیل طراحی و ویژگی‌های خاص خود بیشتر در ساخت سقف، پارکینگ، راه‌پله و پل‌سازی به کار می‌رود.

جدول استاندارد تیرآهن به چه صورت است؟

سازمان ملی استاندارد ایران تاکنون 6 فایل استاندارد برای انواع تیرآهن تدوین کرده است. در جدول استاندارد تیرآهن که در ادامه آورده شده است می‌توانید شماره‌ها و سال تدوین این استانداردها را مشاهده کنید:

استاندارد وزن تیرآهن چیست؟

در جدول اشتال، استاندارد وزن انواع تیرآهن آورده شده است. در ایران سنگین‌ترین نوع تیرآهن متعلق به کارخانه ذوب‌آهن اصفهان است و ازلحاظ وزنی نزدیک‌ترین وزن را به جدول اشتال دارد و به همان نسبت استحکام بالاتری از خود نشان می‌دهد.

در جدول زیر مقادیر وزنی جدول اشتال به ازای هر متر از انواع مختلف تیرآهن آورده شده است:

علامت اختصاری تیرآهن کارخانه های مختلف به چه صورت است؟

توصیه ما به شما این است که پس از تحویل بارT حتماً علامت اختصاری حک شده روی تیرآهن را چک کنید. هر یک از برندهای تیرآهن علامت اختصاری خود را دارند که اغلب آن را روی محصولات خود حک می‌کنند. در جدول زیر علامت اختصاری برخی از کارخانه‌های تولیدکننده تیرآهن آورده شده است:

نوشته های اخیر

نوشتن را شروع کنید و اینتر را بزنید

Language